Keuring elektrische installatie (AREI)

Als verkoper van een woning moet je bij de verkoop een geldig verslag van de keuring van de elektrische installatie kunnen overhandigen aan de koper. Als dat verslag niet aanwezig is moet je de elektrische installatie opnieuw laten keuren. Dit is conform de regels van de AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 1981.

Het gelijkvormigheidsverslag is 25 jaar geldig(zie de datum op het verslag). Maar je moet wel een nieuwe keuring laten doen bij elke ingebruikstelling, wijziging, verzwaring of uitbreiding van de elektrische installatie.

Als u de installatie laat keuren kan hij natuurlijk worden afgekeurd. Na een afkeuring heb je 18 maanden de tijd om alles in orde te maken, gevolgd door een herkeuring. Maar je hoeft dat niet zelf te doen. Je kunt het negatieve keuringsverslag overhandigen aan de koper. Deze moet dan zorgen voor de herstellingen en de herkeuring binnen de 18 maanden. Dat heeft uiteraard wel gevolgen voor de verkoopprijs. Dus voor de verkoopprijs is het beter om zelf de herstellingen of aanpassingen te laten doen en te zorgen voor een herkeuring.

De regels voor de keuring zijn verschillend voor installaties die in gebruik zijn genomen vóór 1 oktober 1981 of na 1 oktober 1881. De linkjes verwijzen naar de website van de Vlaamse overheid voor een nadere toelichting op de regels.

Hoe regel je de keuring van de elektrische installatie? Dit wordt behandeld in Stap 2 van de Doe-het-zelf training.
Reactie plaatsen