Herinnering nieuwe regels voor woningen per 2020
09 januari 2020 
3 min. leestijd

Herinnering nieuwe regels voor woningen per 2020

Voor de eigenaars van een woning in Vlaanderen,

over EPC, dakisolatie, dubbelglas, verhuurregels, rookmelders, verwarming, woonbonus en registratierechten

Het was al langer bekend natuurlijk, maar toch nog even ter herinnering een aantal zaken die per 1 januari 2020 zijn veranderd. Voor dakisolatie en dubbelglas riskeer je strafpunten als je niet aan de normen voldoet. Bij 15 strafpunten loopt je woning het risico om ongeschikt of onbewoonbaar te worden verklaard. Lees verder over een aantal nieuwe regels voor woningen per 2020.

 

Dakisolatienorm

Zowel eigen woningen als huurwoningen moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de minimumnorm voor dakisolatie. Dit kan worden gerealiseerd aan het dak zelf of door een totale maximumwaarde van de EPC. Bijvoorbeeld als bij een open bebouwing de EPC waarde onder de 600 kWh/m2 ligt, dan wordt de dakisolatie als voldoende beschouwd. Het niet voldoen aan de dakisolatienorm kan een reden zijn om de woning ongeschikt tot bewoning te verklaren naar aanleiding van een onderzoek door Wonen-Vlaanderen.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over de dakisolatienorm.

     

Dubbelglas

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht voor alle woningen in Vlaanderen om te beschikken over volledige dubbele beglazing. Deze dubbelglasnorm wordt de komende jaren steeds strenger en kan vanaf 2023 leiden tot ongeschiktverklaring van de woning.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over de dubbelglasnorm.

 

Ook EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen

Bij verkoop of verhuur van kleine, niet-residentiële gebouwen moet je vanaf 1 januari 2020, net als bij een woning, beschikken over een geldige EPC. Het gaat dan over bijvoorbeeld een horecazaak, kantoor, winkel, praktijkruimte, enz. van niet meer dan 500 m2.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over EPC niet-residentieel.

Vanaf 2022 extra EPC voor appartementen.

Ook voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zal vanaf 2022 een EPC beschikbaar moeten zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over de buitenmuren, het dak, glas en deuren van de inkomhal, de stookruimte, enz. Dit EPC-attest moet beschikbaar zijn voor zowel de verkoop als de verhuur van een appartement. De komende 2 jaar zijn voorzien om deze EPC op te laten maken.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over EPC gemeenschappelijke delen.

 

Rookmelders verplicht

Per 1 januari 2020 zijn in alle woningen in Vlaanderen rookmelders of een branddetectiesysteem op elke verdieping verplicht. De rookmelders moeten CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm EN 14604 (zie verpakking)

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over rookmelders.

 

 Verlaging registratierechten in ruil voor afschaffing van de woonbonus

Wie na 1 januari 2020 een woonlening wil afsluiten kan niet langer genieten van de woonbonus, een belastingvermindering gedurende de looptijd van die lening. Dat is jammer voor de kopers, maar ook voor de verkopers kan het gevolgen hebben. Er kan een algemene verlaging van de prijzen in de markt optreden doordat mensen moeilijker een lening krijgen.
Aan de ander kant heeft de Vlaamse overheid per 1 januari 2020 de registratierechten bij aankoop van onroerend goed verlaagd van 7 naar 6 procent. Dit scheelt voor de kopers op de directe aankoopkosten.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over registratierecht en woonbonus

Vervanging van verwarmingsketels

Om al vast rekening mee te houden: vanaf 2021 worden geen stookolieketels meer toegelaten bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties.

Zolang je oude verwarmingsketel niet kapot is, en je voldoet aan alle verplichtingen voor keuringen en onderhoud, hoef je hem niet te vervangen. Maar als je aan vervanging toe bent, dan zal de nieuwe installatie moeten voldoen aan de minimumvereisten. Dat kan zijn een condensatieketel, of je kiest voor andere milieuvriendelijke oplossingen zoals warmtepomp, zonneboiler, enz.

Zie de link van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over rookmelders.

 

Zoals je ziet: geen hot nieuws allemaal, maar goed om het nog eens op een rijtje te hebben.

De links bij elk onderwerp leiden je direct naar alle details van de regelingen.

 

Plannen om je woning te verkopen in 2020?

Bereid je goed voor met de aanpak van 123vastgoedcoach.be om zelf je huis te verkopen zonder makelaar.

Meer informatie over de aanpak van 123vastgoedcoach.be

Wil je weten wat je kan besparen als je zelf je woning verkoopt met onze hulp?

Klik hier voor het gratis E-book:  Verkoop je huis in 7 stappen zonder makelaar

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen