Huizenprijzen Vlaanderen opnieuw omhoog
30 oktober 2019 
1 min. leestijd

Huizenprijzen Vlaanderen opnieuw omhoog

Huizenprijzen in 2019 weer omhoog

De huizenprijzen zijn opnieuw gestegen. In Vlaanderen kost een woonhuis nu gemiddeld € 285.000,- en een appartement gemiddeld € 232.800,-. Volgens de cijfers van Fednot, de Federatie van het Notariaat, was het derde trimester van 2019 (juli, augustus en september) drukker dan ooit. Dat was nog zonder het effect van de woonbonus, dus voor de komende maanden wordt helemaal een top verwacht. Met weer een stijging van de huizenprijzen omdat veel kopers nog snel voor 1 januari zaken wil doen.

Voor de meeste verkopers is er te weinig tijd geweest om hier op in te spelen. Wie begin oktober nog moest starten met de verkoop is meestal te laat. Wel hebben een aantal verkopers die hun huis al te koop hadden staan geluk gehad. Zij konden hun woning snel verkopen voor een prima prijs omdat de kopers onder tijdsdruk stonden.

Wat gebeurt er met de huizenprijzen in 2020?

Het is nu afwachten wat er na 1 januari met de prijzen gebeurt. De regering verwacht een daling van de woningprijzen, omdat de woonbonus is afgeschaft. Hierdoor zijn er minder kopers die hoog kunnen bieden met een hoge hypotheek op zak. We zullen zien hoe zich dat ontwikkelt.
Na de piek in de verkopen van einde 2019 zal het begin van 2020 waarschijnlijk een tijdelijk daling geven. Voor de verkopers is dat een reden om extra hun best te doen.
Het Verkoop-zelf-je-huis Pakket van 123vastgoedcoach.be geeft daarvoor vele tips en ideeën.

 

Ook de tarieven van de makelaars weer omhoog

Met de stijging van de huizenprijzen gaat ook het “ereloon” van de makelaars weer omhoog. Het standaardtarief van de makelaars van 3 % (voor de gewone mens dus 3,63 % incl. BTW) zorgt ervoor dat het gemiddelde tarief voor de verkoop van een woning in Vlaanderen stijgt boven de € 10.000,-.

Bereken de kosten van een makelaar voor uw woning.

Wij vinden de makelaarstarieven schandalig hoog. Ook de koppeling aan de verkoopprijs door middel van een percentage vinden wij een schande. De relatie tussen prijs en dienstverlening is volkomen verdwenen. Een kwart van het bestaande “ereloon” komt dichter bij een normale prijs-kwaliteit verhouding.

Prijzen makelaars opnieuw omhoog

Gelukkig voor de kritische huizenverkoper biedt 123vastgoedcoach.be een oplossing. Van een zeer uitgebreid en degelijk Verkoop-zelf-je-huis Pakket tot volledige Full-service ondersteuning bij de verkoop van je woning.

Klik hier voor alle pakketten van 123vastgoedcoach.be

Over de schrijver
Reactie plaatsen